ALT OM BAD
Her har vi oppsummert og samlet all informasjon man trenger for å planlegge oppussing av bad og våtrom.
INNHOLDFORTEGNELSE:
01.
OPPUSSING AV BAD - GENERELT
Når du har bestemt deg for å pusse opp badet (eller bygge et nytt bad), er det mange ting du må tenke på. Skal du foreta en enkel overflateoppussing eller ønsker du å totalrenovere? Kan eksisterende røropplegg beholdes eller må det byttes ut? Ønsker du å endre planløsningen eller kanskje utvide badet? Dette er ting du må avklare før oppussingen starter. Når du har dannet deg et bilde av hva du ønsker anbefaler vi å invitere flere firmaer på befaring; Disse vil kunne gi gode råd om hva som vil lønne seg når du skal pusse opp, i tillegg til at du selvfølgelig får hentet inn pris fra flere tilbydere.
Sjekkliste for oppussing av bad – ting som burde avklares før arbeidene starter:
- Varmekabler. Hvis du renoverer et eksisterende bad; kan du beholde de gamle eller burde du legge nye?
- Downlights – hvor mange og hvor?
- Hvor mange stikkontakter ønsker/trenger du? (stikk til bruk av føner/barbermaskin, lading av elektriske tannbørster, opplegg til vaskemaskin og tørketrommel, kanskje du vil ha en radio på badet etc.).
- Ønsker du håndkletørker på veggen? Plassering av denne må avklares før det elektriske anlegget gjøres ferdig og veggene lukkes.
- Er du opptatt av god lyd på badet og ønsker integrerte høyttalere i tak eller vegger?
- Ønsker du belysning i nisjer/hyller?
- Vegghengt toalett eller toalett som står på gulvet?
- Vil du ha murt inn hyller i dusjen?
- Skal du ha dusjkabinett eller dusjhjørne? Badekar?
- Enkel eller dobbel vask?
- Skapplass og hyller på veggene.
- Plassering av avtrekksvifte. God ventilasjon er viktig, og vi anbefaler bruk av fuktstyrt vifte.
02.
MEMBRAN OG VÅTROMSSYSTEMER
Når man bygger et nytt bad, eller renoverer et eksisterende, er det spesielt viktig at lovkravene om konstruksjonens vanntetthet følges. Fliser og fuger er ikke vanntette, og på gulv og vegger hvor det skal monteres fliser er det nødvendig å påføre membran for å få badet tett. Membranen fungerer som en fuktsperre som hindrer at vann fra baderommet trenger inn i veggene og gulvet.
Ulike typer membran:
Foliemembran
Smøremembran
Sveisemembran
Alternativer til fliser og membran:
Gulvbelegg
Baderomsplater
Våtromsmaling
Veggvinyl
03.
KRAV TIL OPPUSSING AV BAD
Det er ditt ansvar som husbygger og -eier å sørge for at arbeid i våtrom blir utført i henhold til krav til oppussing av bad og våtrom, dvs. myndighetskravene i Teknisk forskrift (TEK). Her har vi listet opp de viktigste lovpålagte kravene og bestemmelsene som regulerer oppussing av bad og våtrom slik at du kan påse at arbeidene utføres forskriftsmessig.
REGLER MED KRAV TIL VÅTROM
Det er særlig Byggteknisk forskrift TEK10 §13-20 / TEK17 §13-15 (Byggteknisk forskrift TEK17) som er viktig når det gjelder de lovfestede kravene til våtrom;
TEK 17 § 13-15. Våtrom og rom med vanninstallasjoner.
- Våtrom skal prosjekteres og utføres slik at det ikke oppstår skade på konstruksjoner og produkter på grunn av bruksvann, vannsøl, lekkasjevann og kondens.
- I våtrom skal følgende minst være oppfylt:
a) Rommet skal ha sluk.
b) Gulv skal ha tilstrekkelig fall til sluk slik at bruksvann ledes bort.
c) Lekkasjevann skal synliggjøres og ledes til sluk.
d) Bakenforliggende konstruksjoner som kan påvirkes negativt av fukt, skal være beskyttet av et egnet vanntett sjikt. Gjennomføringer skal ikke svekke tettheten. - I øvrige rom med vanninstallasjoner gjelder:
a) Gulv og vegger som kan bli utsatt for vannsøl, lekkasjevann eller kondens, skal utføres med fuktbestandige materialer.
b) Rommet skal utformes slik at eventuell lekkasje synliggjøres.
c) Bygningsdeler med innebygd sisterne eller lignende skal sikres mot fuktinntrengning fra lekkasje fra installasjonen.
04.
PRIS PÅ BAD
Enten man skal bygge et nytt bad – eller renovere et eksisterende – vil det være lurt å sette opp et budsjett som inkluderer alle kostnader som inngår i oppussingen av badet. Kalkuler hvor mye penger du kan/ønsker å bruke, og tilpass innkjøp av tjenester og baderomsinstallasjoner i tråd med dette.
På generelt grunnlag kan det koste alt fra 100.000,- og opp til mange hundre tusen å renovere et bad, men for de fleste vil som regel prislappen bli på mellom 3-400.000,-. Det er noen valg du kan ta underveis som påvirker hva sluttsummen lander på, og under lister vi opp de viktigste faktorene som påvirker pris på bad.
Faktorer som påvirker pris på bad:
Valg som reduserer pris på bad:
05.
DOKUMENTASJON PÅ BAD
Før oppstart:
- Bruk tid på å finne en seriøs aktør med solid økonomi (viktig i forbindelse med eventuelle reklamasjoner senere), som kan ta seg av all koordinering av arbeidene frem til ferdigstillelse. Da slipper du å fungere som byggeleder selv, og kan fokusere på andre hyggelige ting mens arbeidene pågår.
- Pristilbud eller kontrakt som spesifiserer hvilke arbeider som skal utføres, og til hvilken pris. Det er også viktig at det blir opplyst hvilke materialer som er inkludert.
Få med i tilbudet at våtromsnormen skal følges, og at eventuelle tilleggsarbeider skal varsles og godkjennes før de utføres. - Be om å få se kopi av våtromssertifikat (firmaet som er ansvarlig for å legge membran).
Når arbeidene er ferdig:
- Bilder fra hele byggeprosessen. Bilder av utførelse membran og sluk er spesielt viktig, men også røropplegg, jordingsmoffeI nye bygninger, med avløpsrør av plast, skal muffe for jording av avløpet monteres når det elektriske anlegget forsynes med 230V. Hvis det elektriske anlegget forsynes med 400V, er jording av avløpet normalt ikke påkrevd. og el-anlegg burde dokumenteres med bilder. Da blir det enkelt å bevise at badet er bygget forskriftsmessig ved et evt. salg senere.
- Sjekklister – beskrivelse av hva som er utført.
- FDV-dokumentasjon fra alle involverte fag (dokumentasjon vedr. røropplegg, baderomsinstallasjoner, elektrisk anlegg, membran, fliser og fuger / gulvbelegg / baderomsplater / våtromsmaling etc.
- Samsvarserklæring fra elektriker.
- Sørg for at alle bilder og øvrig dokumentasjon blir lagret på boligmappa.no
06.
LEVETID PÅ BADEROMSUTSTYR
Vanlig vannklosett: 50 år
Vegghengt toalett: 15 år
Servant: 50 år
Servantarmatur: 15 år
Badekar: 50 år
Badearmatur: 15 år
Dusjkabinett: 20 år
Plastduk: 50 år
Varmtvannsbereder i rustfritt stål: 20 år
Vannmåler: 20 år
Kilde: Sintef Byggforsk
Vi anbefaler å totalrenovere badet etter 15-20 år. Da er badet såpass gammelt at det lønner seg å være «føre var» for å unngå store skader. (I tvister vedr. boligkjøp anslår domstolene ofte normal levetid på bad til 15-20 år).
I en undersøkelse av Sintef Byggforsk har man sett på hvilke utbedringstiltak eierne av et hundretalls bad bygget på 1980-tallet har prioritert.
Funnene viser at færre enn én av ti huseiere bruker pengene sine på nødvendig utbedring. I stedet koster vi på oss mer praktiske løsninger og estetisk oppgradering.
Pass på å prioritere riktig, slik at grunnleggende og nødvendig vedlikehold ikke blir tilsidesatt.
07.
VEDLIKEHOLD AV BAD
For at baderomsmøbler og vanninstallasjoner skal fungere optimalt over tid, må du som forbruker selv ta ansvar. Jevnlig vedlikehold reduserer faren for fukt- og vannskader, og bidrar til å sikre investeringen din i mange år fremover.
Vask ofte!
Bestill gratis befaring!
Vi er totalleverandør ved oppussing av bad og våtrom og har 10 års garanti tett bad