MEMBRAN PÅ BAD OG VÅTROM
Det er vel ingen andre rom det knytter seg så mye usikkerhet rundt ved et boligkjøp som bad og våtrom – og med god grunn. Det er dyrt å pusse opp bad, og mangler her vil fort redusere verdien på boligen betraktelig. Tetthetssjiktet (membran) på de fleste bad er ikke synlig etter ferdig utførelse, og man må stole på selgers- og entreprenørens informasjon om utførelse.
De fleste lekkasjer og fuktskader som oppstår på våtrom skyldes utett membran samt manglende fall mot sluk. Mest vanlig er fuktskader som skyldes utettheter rundt gjennomføringer i gulv og vegg (sluk og rør). Fuktskader som skyldes utett membran dekkes ikke av boligforsikringen, og skjulte feil og mangler på våtrom blir med andre ord fort en kostbar affære.
Når man pusser opp et bad/våtrom er det derfor ekstremt viktig at man benytter et firma som dokumenterer alle arbeider med bilder gjennom hele byggeprosessen. Da blir det enkelt å bevise at badet er bygget forskriftsmessig ved et evt. salg senere.
For å oppfylle kravene i Byggebransjens Våtromsnorm skal arbeid med membran utføres av godkjent personell.
I en omfattende undersøkelse utført av Anticimex og forsikringsselskapet If av mer enn 5200 bad over hele landet i 2018, kom det frem at hele seks av ti baderom som er fem år eller nyere har behov for feilretting på grunn av for dårlig arbeid. Dette viser at det fortsatt er overraskende mye slurv og manglende kunnskap blant de som bygger bad.
Ulike typer membran og våtromssystemer
Fliser og fuger er ikke vanntette, og på gulv og vegger hvor det skal monteres fliser er det nødvendig å påføre membran for å få badet tett. Membranen fungerer som en fuktsperre som hindrer at vann fra baderommet trenger inn i veggene og gulvet. Man kan velge mellom smøremembran, foliemembran og sveisemembran:
Smøremembran
Dette er fortsatt den mest brukte typen membran, og brukes på ca. 70% av alle nye bad og våtrom (kilde: Litex). Påført riktig er dette en god løsning som holder i mange år, men slurv med arbeidene under påføringen vil føre til at badet ikke blir tett. Fordelen med å bruke smøremembran er at den er enkel å påføre, men metoden er tidkrevende da hvert lag må tørke før påføring av det neste.
Sveisemembran
Også kalt banemembran. Dette er den desidert sterkeste membranen som finnes på markedet, men den er også en del dyrere enn smøremembran og foliemembran. Den har god diffusjonstetthet, god bruddforlengelse og dokumentert lang levetid. Membranen sveises med varmluft og sikrer et vanntett resultat, og egner seg spesielt godt til bruk på konstruksjoner med mye bevegelse.

Flislegging av bad med foliemembran fra Ardex. Foliemembran og sveisemembran er mer robuste enn smøremembran, og ved bruk av disse kan man skifte ut ødelagte fliser uten å risikere at tettheten på badet forringes.
Foliemembran (membranduk)
Fagservice AS bruker stort sett foliemembran fra Ardex ved renovering av våtrom. Ardex Tricom membranduk og Ardex 7+8 membranlim er testet etter ETAG 022 og har en europeisk teknisk godkjenning (ETA). Bruk av foliemembran har mange fordeler:
- Enkel og rask å montere – ensartet og likt resultat hver gang.
- Tidsbesparende – man kan flislegge allerede etter et par timer.
- Lønnsomt – man sparer tid og penger.
- Man minimerer risikoen for feil som kan føre til lekkasjer.
- Slitesterk og robust.
- Man har mulighet til å bytte ut ødelagte fliser i våtsoner på badet om uhellet skulle være ute – uten å risikere at tettheten på badet forringes. Dette er ikke mulig ved bruk av de fleste godkjente membraner som finnes på markedet i dag (smøremembraner). Dette gir deg som forbruker en ekstra trygghet, og er med på å bidra til at vi kan tilby 10 års garanti på arbeidene våre.
- Foliemembran har høy Sd-verdi (vanndampmotstand). I Norge må denne være større eller lik 10m. Foliemembranen vi bruker har en Sd-verdi på hele 85m.
Fordeler med å bruke foliemembran

Montering av foliemembran

Alternativer som ikke krever påføring av membran
Bestill gratis befaring!
Vi er totalleverandør ved oppussing av bad og våtrom og har 10 års garanti tett bad